az egészséges test szakértője

Hogyan válasszunk jó szakembert?

Hogyan válasszunk jó szakembert?

2023.11.08.

Honnan fogom tudni, hogy tényleg jó masszőrnél, orvosnál, edzőnél járok?!

Amikor szakemberre van szükségünk, legyen az orvos, jogász vagy akár masszőr, fontos, hogy a legmegfelelőbb személyt válasszuk ki. A rossz döntés nem csak pénzt, de egészségünket vagy jogi helyzetünket is veszélyeztetheti! Az alábbiakban bemutatom, hogyan válasszon jó szakembert négy fontos szempont alapján.

1. Kompetencia határok betartása

Az első és talán legfontosabb szempont, amit meg kell vizsgálnunk, az a szakember kompetenciája. Azt jelenti, hogy mennyire képes és hajlandó határokon belül maradni. Például egy orvosnak csak azokra a területekre kell összpontosítania, amelyeken szakértő, és nem kezelhet olyan problémákat, amelyekre nincs megfelelő végzettsége vagy tapasztalata.
Nagyon sok facebook bejegyzést, különböző online platformokat látok nap ,-mint nap  az alábbi kifejezésekkel kapcsolatban:
„Állapotfelmérés , vagy hozza magát formába 20 nap alatt” stb…
Nos, ezzel kapcsolatban csak annyit szeretnék megjegyezni, hogy 20 nap alatt senki sem tudja magát formába hozni!
Az állapotfelmérésről annyit, hogy iszonyatosan részlet gazdagnak és legalább 90-120 perc színtiszta figyelemnek kell megtörténnie ahhoz, hogy egy kliensnek, betegnek felmérhessük az állapotát! Ne keverjük a kezelések előtti „masszázs állapotfelmérő kitőltendő papírkával”!!
Ha tovább megyünk a témában, bár nem vagyok orvos, sajnálattal hallom azt a betegeimtől, hogy orvosok százai elavult, régi sémákon haladva, butaságokat zagyválva világosítják fel, vagy talán még azt se küldik a betegeket tovább. Gyógyszer gyógyszer hátán, injekciók ezrei, steroidok,- kérem ne tegyék!
Ha mozgásszervi betegségről beszélünk (nem kóros, nem előrehaladott ) meg kell végre érteni, hogy szinte csak mozgással, gyógyhatasú kezelésekkel gyógyítható az adott elváltozás, kórkép. Egy általános háziorvos, egy belgyógyász NEM erre specializálódott! Egy hematológus nem tud szivet műteni, egy reumatológus nem tud mell implantátumot behelyezni és így tovább. Személyi edzők (kedvenceim).
A legborzalmasabb kifejezés (tisztelet a kivételnek és ez nem ledegradálás vagy állás foglalás) a fájdalom nem a barátunk! Ha ilyen személy edzővel van dolgunk, akkor meneküljünk! Egy személyi edző szintén nem mozgásszervi betegségekre specializálódott. Kedves kollégák, ha valamit nem tudunk megoldani, vagy számunkra ismeretlen ambulánslap kerül a kezünkbe, ne féljünk teamben dolgozni vagy ne szégyeljük magunkat tovább küldeni az adott szakemberhez a betegeinket! Ha nem érezzük kompetenciáknak a kliens problémáit, ne legyünk varázslók!

2. Iskola és Végzettség

A végzettség és az iskolai hátter néhány területen kulcsfontosságú a szakember kiválasztásakor. Például, ha orvosi ellátásra van szüksége fontos, hogy a szakember megfelelő orvosi iskolában végzett és rendelkezik a szükséges licencszel. Az iskolai végzettség és tanulmányok meghatározóak lehetnek abban, hogy mennyire jártas és felkészült a szakember az adott területen.
Ezen a linken tud tájékozódni, hogy az illető akihez megy/ment, rendelkezik bármilyen egészségügyi végzettséggel.
Ha nincs regisztrálva, akkor semmilyen körülmények között nem végezhet kezelést!!
https://kereso.enkk.hu/index.php?fbclid=IwAR2ERNRHnXWBva0lrTzylipkUGCYOR4805sDVMHFpqlvoDEL8oVwT3FULZc

3. Beteg Edukálása

Egy jó szakember nem csak a kezelésekre és tanácsokra összpontosít, hanem képes és hajlandó is elmagyarázni a betegnek a problémát és az elérhető kezelési lehetőségeket. A betegek megfelelő tájékoztatása és edukálása segít abban, hogy a beteg aktívan részt vegyen a saját egészségügyi döntéseiben. Manapság sajnos kettő vizit között az orvos nem tudja, vagy nem is akarja pozícionálni a beteget, hogy mi várható, miért alakult ki az adott betegség, hogyan kezelhető, milyen lehetőségek vannak stb…
Én nem kezdek bele úgy egy terápiás kezelésbe, de még egy általános masszázsba sem , hogy nem tájékoztatom a kliensemet, hogy mivel állunk szemben!
Főleg ha új páciens érkezik hozzám (konzultálás).

4. Masszázs szakemberek

Ha masszázs terapeutát választ, akkor is ugyanazok a szempontok érvényesek. A masszázs terapeuta ismerje a különböző masszázs technikákat és rendelkezzen megfelelő tanúsítványokkal. Bátran kérdezzen rá az alkalmazott masszázs módszerekre és a szakmai tapasztalatára.

Ezen szempontok figyelembevételével hozhatja  meg a legjobb döntést, amikor szakember kiválasztásról van szó.
Minimum 2 éves középfokú végzettség és azt követően szigorú ráépülő vagy tovább képzések hada!- mire a masszőr eljut arra a szintre, hogy edukáljon, gyógyítson .
Ez egy soha véget nem érős szakma.
Ne feledje, hogy a megfelelő szakember kiválasztása hozzájárulhat az egészsége és jóléte megőrzéséhez. Bízom benne, hogy a blogom elolvasása után megtalálja a legjobb szakembert!

Iratkozzon fel a hírlevelemre!
A hírlevélre való feliratkozással elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.