az egészséges test szakértője

Mi is az a narancsbőr?

Mi is az a narancsbőr?

2023.11.08.

A narancsbőr, más néven cellulit (latinul: adiposis edematosa) egy olyan bőrprobléma, amely kisebb dudorokat vagy bemélyedéseket okoz a bőr felszínén, (szervezetünk által fel nem használt cukor zsír formájában raktározódik el a bőr sejtjeiben, és felhalmozódik a kötőszövetekben. Ezek az energiatároló sejtek megduzzadnak, és a bőr felszíne felé türemkednek. A kötőszövet rugalmassága is csökken, amelynek köszönhetően a bőr egyenetlenné válik), gyakran olyan területeken, mint a combok, a fenék és az alsó has. Ezek a bemélyedések gyakran úgy néznek ki, mintha narancshéj lenne a bőrön, ezért is kapta ezt a nevet. A narancsbőr rendszerint nőknél gyakoribb, és számos okra vezethető vissza.

Hogyan alakul ki a narancsbőr?

A narancsbőr kialakulása összetett folyamat, amelyben szerepet játszanak a következő tényezők:

1. Kötőszöveti problémák:
A narancsbőr gyakran azért alakul ki, mert a bőr alatti kötőszövetek károsodnak vagy meggyengülnek. Ez lehet genetikai, hormonális változások vagy életmódbeli tényezők miatt. Fontos megjegyeznem , hogy a vér- és nyirokkeringés funkcionális zavara is okozhatja amelynek köszönhetően a hajszálerek falán keresztül több folyadék jut ki a sejtek közzé, lassul a visszaszívódás és elszállítás, ami ödémához vezet!!

2. Fokozott zsírlerakódás:
Ha a testtömegfelesleggel küzdünk, a zsírsejtek felduzzadnak és összenyomhatják az ereket ami hozzájárul a narancsbőr kialakulásához.

3. Rossz életmód:
Túlzott cukor- és sófogyasztás, dohányzás, kevés vízivás és mozgásszegény életmód is hozzájárulhat a narancsbőr kialakulásához.

Hogyan lehet megelőzni a narancsbőrt?

Számos módszer létezik a narancsbőr megelőzésére és kezelésére:

1. Egészséges étkezés:
Az egészséges étrend, amely gazdag gyümölcsökben, zöldségekben és teljes kiőrlésű gabonafélékben, segít csökkenteni a testtömegfelesleget és javítja a bőr állapotát.

2. Mozgás:
A rendszeres testmozgás segíthet megerősíteni az izmokat, javítani a vérkeringést és csökkenteni a narancsbőrt.

3. Megfelelő hidratáció:
Sok vizet inni!!
Segít hidratálni a bőrt és javítani annak rugalmasságát.

4. Masszázs és testkezelések:
Bizonyos masszázs- és bőrápolási eljárások is segíthetnek a narancsbőr kezelésében például: köpöly, nyirok masszázs.

5. Súlykontroll:
Ha szükséges, a testsúlykontroll segít csökkenteni a narancsbőr kockázatát.

Ezzel a blogbejegyzéssel remélem, hogy sikerült részletesen kifejteni, hogy mi is az a narancsbőr, hogyan alakul ki, és mit tehetünk ellene.

Iratkozzon fel a hírlevelemre!
A hírlevélre való feliratkozással elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.